Pages

2013. január 20., vasárnap


Az internetes zaklatás


Online  zaklatásnak nevezzük azokat a  cselekményeket  , melyeket az internet vagy más telekommunikációs eszköz segítségével hajtanak  végre  annak érdekében hogy személyeket, csoportokat  vagy szervezeteket zaklassanak . „ Az emberi  jogokhoz tartozik az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőséghez való jog is.”Minden olyan tett mely e jogot megsérti ,akár szexuális ,akár más természetű magatartás formájában (faji,vallási,politikai nézet,kor vagy egyéb személyes helyzet miatti megkölönböztetés) zaklatásnak minősül ,és a törvény által büntetett.

 

A technika és az internetes világ fejlődésével,elterjedt egy újabb zaklatási forma is ,mely az internet segítségével elektronikus úton elkövetett ,egyre gyakoribb ,személyt,csoportot ,vagy szervezeteket sértő támadásokat foglalja magába .

  • Ilyen zaklató tevékenységeknek számítanak az alábbiak:

1. Személy ellen: chat,e-mail,közösségi oldalakon át küldött zaklató jellegű üzenetek

a személyes adatok meghamisítása (képek,adatok ) és ezek terjesztése egy adott személyről

-fals identitás használat-az áldozat identitását használják online tevékenységekhez (chat, vásárlás-kezdeményezés, bejelentkezés regisztrációs oldalakra), vagy az érintett személy nevében fals üzeneteket küldeni, vagy fals információt terjeszteni a környezetnek.

-szexuális töltetű üzenetek, felhívások- kiskorúak zaklatása szexuális jellegű üzenetekkel

 

 

2.Számítógép ellen:

vírusok küldése rongáló szándékkal

üzenetbombák küldése, ezáltal az érintett személy postafiókját fogadóképtelenné tenni

-megadni az érintett személy e-mail címét olyan oldalakon ami által kéretlen üzeneteknek van kitéve a postafiókja

Egyes országokban külön törvényt hoztak létre az interneten elkövetett bűncselekmények szabályozására. Az első törvényt Amerikában, Kalifornia állomban 1999-ben léptették életbe .

2001. november 23.-án Budapesten, az U.S.A és 29 más ország aláírta az első olyan konvenciót ami az Európai Unió kezdeményezéseként az internetes bűncselekmények problémájával és ezek szabályozásával foglalkozik.

„Néhány tipp az online biztonság megőrzésére:

·         Soha ne válaszoljon kéretlen levélre, ne kattintson ilyen levélben lévő hivatkozásokra. Ennek eredményeként még több levélszemetet fog kapni.

·         Soha ne kattintson levelekben lévő hivatkozásra, amely jelszavakat vagy hasonló személyes adatokat kérő weblapokra vezet. Lehetséges, hogy a levélben lévő hivatkozás egy bizonyos címnek látszik, de nem arra a címre mutat (amely akár veszélyes is lehet). Ehelyett írja be a címet a böngészőjébe, és így nézze meg az oldalt.

·         Ha a weblap pénzügyi adatai felől érdeklődik, bizonyosodjon meg annak biztonságosságáról. A Firefox webböngészőben a biztonságos oldalak esetén sárga a címmező, a cím jobb szélén pedig egy lakat ikon jelenik meg. A lakatra kattintva további információt kaphat a weboldal biztonságáról.

·         Csak megbízható forrásból töltsön le és futtasson szoftvereket. Alapértelmezésben csak az Ubuntu tárolóiból tud szoftvereket letölteni.”

 

 

-Felhasznált irodalom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Online_zaklat%C3%A1s

http://sugo.ubuntu.hu/9.04/html/keeping-safe/hu/avoid-internet-crime.html

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése