Pages

2013. január 21., hétfő

Delicious


A delicious (eredetileg del.icio.us, jelentése ízletes, finom) egy közösségi könyvjelző szolgáltatás („social bookmarking”) ami a world wide weben található weblapokra vonatkozó könyvjelzők tárolását, megosztását, kategorizálását és megtalálását segíti. A lapot Joshua Schachter hozta létre 2003-ban, majd az a Yahoo!-hoz került 2005-ben, ami 2010 április 27-én adta azt el az Avon Systems cégnek.[1] 2008 végére a szolgáltatás saját bevallása szerint több, mint 5,3 millió felhasználó mintegy 180 millió egyedi könyvjelzőjét tartalmazta.






Felépítés :


A Delicious az egyik legnépszerűbb közösségi könyvjelző szolgáltatás, melynek oka számos faktor: a weblap felülete igen egyszerű és átlátható, a címek listázása tartalmaz minden szükséges információt anélkül, hogy túlzásba vinné az adatközlés mennyiségét, az eredetileg különleges domain név, egyszerűen használható API, RSS feedek a beépíthetőséghez.


A Delicious használata ingyenes. Bár a lap forráskódja nem érhető el, de a felhasználó a saját adatait bármikor letöltheti számos formában (XML, JSON, szabványos Netscape bookmark formátum).


Alapesetben minden megadott cím nyilvános, de lehetőség van privát és bizonyos személyekkel megosztott bejegyzések készítésére is.


Számos hasonló szolgáltatás létezik néhány nyílt forráskódú változattal együtt.


Története:

A Delicious elődje a Muxway volt, egy linkblog ami a Schachter által magának jegyzetelt Memepool hivatkozásokból nőtt ki. 2003 szeptemberében lett a del.icio.us első változata nyilvános. 2005-ben teljes munkaidőben a Delicious-on dolgozott, és áprilisban nagyjából 2 millió dollár tőkét kapott az Union Square Ventures és Amazon.com befektetőktől.

A Yahoo! 2005. december 9-én vásárolta meg a szolgáltatást. Számos becslés alapján az ár valahol 15 és 30 millió dollár között lehetett.

Egy 2010. december 16-án kiszivárgott belső Yahoo! meeting anyagaiból arra lehetett következtetni, hogy a lapot a Yahoo! szeretné megszüntetni. Másnap ezt a Yahoo! helyesbítette azzal, hogy a lapot eladni szándékoznak, nem pedig bezárni.

2011 április 27-én a Delicious bejelentette, hogy a lapot az AVOS vásárolta meg. Az üzemeltetést 2011 júliusáig a Yahoo! vállalja, de az összes felhasználó még aznap kapott egy értesítést, hogy hagyják jóvá az adatok átadását mert ellenkező esetben részükre a szolgáltatás megszűnhet.



Felhasznált irodalom:

 
"http://hu.wikipedia.org/wiki/Delicious"













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése