Pages

2013. január 8., kedd

Digitális szakadék



Digitális szakadék



Egy olyan szakadék, amely például az internetet használó és nem használó emberek között van jelen. Információs és kommunikációs technológiák szempontjából választja el a társadalmat. Nem csak egy fajtája van.
Hozzáférési megosztottság: Vannak olyan emberek, akik nem rendelkeznek a modern kor eszközeivel (okos telefon, laptop, számítógép, tablet, stb.) Tehát, ők úgymond el vannak maradva azoktól, akik velük ellentétben használják. Ezt okozhatják pénzügyi problémák vagy pedig az, hogy ezek az emberek félnek kipróbálni az új dolgokat.
 Használati megosztottság: Nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs kellő technikai felszereltség, hanem azt, hogy esetleg nem igénylik. Ez inkább az idősebb korosztályra jellemző. Nem tartanak igényt laptop, androidos telefon, számítógép, így az internet használatára sem. Ezáltal az idős és a fiatalabb korosztály között jön létre ez a digitális szakadék.

„Digitális szakadék kialakulásának okai:


  • gazdasági tényezők
  • társadalmi tényezők
  • kulturális tényezők      
  • tartalmi tényezők”


Digitális írástudás:

Számítógépen való írástudás, amit az iskolákban már tanítanak. Egy közösség által elsajátított nyelv. Ezt egy idő után már rutinosan használjuk. De mondjuk az üzletembereknél életvitelkén is jelen lehet.



Digitális szakadék áthidalása




Az okos telefonok segítségével ez a szakadék áthidalható lesz minél előbb, mivel egyre több ember ilyet használ.


Felhasznált irodalom: Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1lis_szakad%C3%A9k
Készítette: Gurdán Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése