Pages

2013. január 3., csütörtök

Facebook - függőség / Tagul / Twitter

 Önmagukat lájkolják, még azt is megosztják, mit ebédeltek, órákon át ismerősöket keresgélnek, és akár munkájuk, kapcsolataik rovására is a közösségi hálót választják - egyes kutatók szerint ők a Facebook-függők. Más pszichológusok - bár azt elismerik, hogy a közösségi oldalak átalakították az életünket - eltúlzottnak tartják a veszélyt.
 Önmagukat lájkolják, még azt is megosztják, mit ebédeltek, órákon át ismerősöket keresgélnek, és akár munkájuk, kapcsolataik rovására is a közösségi hálót választják - egyes kutatók szerint ők a Facebook-függők. Más pszichológusok - bár azt elismerik, hogy a közösségi oldalak átalakították az életünket - eltúlzottnak tartják a veszélyt.

"Az interneten fogunk élni" - hangzik el a Facebook felfutásáról szóló A közösségi háló című filmben. Mára ez a jóslat olyannyira beteljesedni látszik, hogy az új életformának megfelelő pszichés zavarok is kialakulóban vannak, sőt hamarosan ugyanúgy orvosilag diagnosztizált szenvedélybetegségek lehetnek, mint a drogfüggőség. "A Facebook-függőségnél ugyanazok lehetnek a figyelmeztető jelek, mint általában az internetaddikciónál: ha valaki túl sok időt tölt ezzel, a háló teljesen beszippantja, ezért sikertelenül próbálja ezt a tevékenységét korlátozni. Ha pedig mégis felhagy vele, akkor valódi megvonási tünetei vannak, például nyugtalan, vagy rosszul érzi magát" - sorolta megkeresésünkre Kimberly Young brit pszichológus. Young - aki jelenleg egy, a netfüggőség kezelésére létrehozott angliai központ vezetője - 1996-ban a világon először határozta meg az új típusú szenvedélybetegséget, felállítva pontos kritériumrendszerét. Szerinte az internetfüggőségnél - és ezen belül a kóros közösségioldal-függésnél - elsősorban nem is az számít, hogy valaki menynyi időt tölt a világhálón, hanem ennek kihatása az életére. Az már aggasztó jel lehet, ha ez a tevékenység bármilyen zavart okoz a személyes kapcsolatokban, a munkában vagy a tanulásban, de a kóros nethasználat addig fokozódhat, míg a függő életét már a kibertér uralja.
_____.: * :._____
_____.: * :._____


A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeonál, amelyet Noah Glass és Jack Dorsey alapított, majd 2006 márciusában debütált. A Twitter csapata nyerte meg a 2007-es South by Southwest (SXSW)  Web díját, blog kategóriában. A díj átvételekor a következő játékos köszönő beszédet mondták: „We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!” („Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!” - Utalva az elküldhető legnagyobb üzenet hosszára)
A Twittert számos kihívás elé állította a folyamatosan növekvő felhasználói bázisuk. A Wall Street Journal azt írta a közösségi szolgáltatásról, hogy a korai felhasználókban vegyes érzéseket keltettek. A rendszer hívei szerint ez egy jó mód, hogy kapcsolatban maradjanak az elfoglalt barátaikkal. Néhányan viszont túl tolakodónak kezdték érezni, mikor minden második órában az üzenetekkel foglalkoztak, megnőtt a telefonszámlájuk, és úgy kellett szólni az ismerőseiknek, hogy felesleges közzé tenni, hogy mit ettek vacsorára.
Híres Twitter-felhasználók például az amerikai volt elnök-esélyes John Edwards és az USA új elnöke Barack Obama, a Csillagkapu: Atlantisz színésze, David Hewlett, a podtech.net bloggere, Robert Scoble, az Xbox blogger Larry Hryb, a podcast terjesztő Leo Laporteés Veronica Belmont. (2007április 4-én Laporte átpártolt a Twittertől a konkurens Jaikuhoz, a saját, TWiT márkajelzésének problémái miat)
A Twitter első biztonsági rését 2007április 7-én jelentette be Nitesg Dhanjani. A probléma oka az volt, hogy a Twitter az SMS-t küldő telefonszám által azonosította a felhasználót. Nitesh, a fakemytext.com-ot használta a küldő meghamisítására, így a Twitter az áldozat profiljára írta a bejegyzést. Ez a rés csak akkor használható, ha az áldozat telefonszáma ismert volt. Pár héten belül a Twitter bevezetett egy opcionális PIN kódot, amit a felhasználó határozhat meg, hogy biztosan azonosíthassák az SMS-üzenetek eredetét.
A Twitter hihetetlen népszerűsége annak is köszönhető, hogy a fejlesztők idejében elérhetővé tették a Twitter API-ját. Így rengeteg új fejlesztés és mash-up jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően. Ilyen például a magyar felhasználókra, illetve magyarul írókra szűrő, bár mára már megszűnt Turulcsirip, vagy a magyar trendeket is megjelenítő Yamm.


Felhasznált irodalom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése