Pages

2013. január 21., hétfő

Slideshare


A SlideShare megvásárlása ugyan közvetlenül nem érint tömegeket, de hatással lehet a professzionális médiára.
118,75 millió dollárért megveszi a LinkedIn a SlideShare prezentáció- és képmegosztó szolgáltatást.
Na és? Van miből. A professzionális közösségi hálózatot egy éve nagyon sikeresen vezették be a tőzsdére, 188,5 millió dolláros első negyedéves árbevételével pedig megduplázta egy évvel ezelőtti, hasonló eredményét.
A meglepő az, hogy nagyon kevesen írnak az üzletről. (Én sem az RSS-gyűjteményemből, vagy a Twitterről, hanem a Washingtonpost.com-ra hivatkozó Webisztánról szereztem tudomást róla.)
Érdemes összehasonlítani ezt a csendes üzletet azzal a világméretű felhajtással, ami a Facebook - Instagram üzletet övezte. (Emlékeztetőül: a Facebook 1 milliárd dollárért vette meg a mobilos  fotó app mögött álló, 12 alkalmazottal működő, semmiféle bevételt nem termelő céget.)

Nagyon más dolgokról van persze szó. Az öt éves SlideShare professzionális eszköz. Dokumentumok és prezentációk közzététele soha nem lesz olyan népszerű, mint a nyaralás- és bulifotók, vagy a "cukiságok" megosztása. (Nincs is ezzel semmi baj.)
Számomra a SlideShare egyike az internet csodáinak. Szenzációs információbánya. A legtöbb engem érdeklő témában pillanatok alatt lehet friss, izgalmas prezentációkat találni. (Legtöbbjük ppt, vagy pdf formátumban le is tölthető.) Sokkal kisebb itt a zaj, mint egy Google keresésben, több a használható találat.)
Bloggerek már évek óta használják a YouTube videókhoz hasonlóan az oldalba beépíthető SlideShare prezentációkat, de a hivatalos média valahogy nem kapott rá igazán. Kár. A kis helyet foglaló, lapozható prezentációk gyakran sokkal jobban működnek, mint a mostanában divatos keskeny, kilométer hosszú infografikák.
Szerintem a SlideShare alapvetően úgy jó, ahogy van. (Remélem, a LinkedIn emberei is így gondolják.) Na jó, azt azért nem bánnám, ha kicsit finomítanának a részletes keresésen, de más technikai kívánságom nincs is.  A mostani házasságtól azt remélem, hogy hatására (és a 119 ezer dolláros hozomány hatására) növekszik majd a szolgáltatás ismertsége, egyre több prezentáció kerül be a rendszerbe, amiket majd egyre többen osztanak meg. Közben itt az ideje, hogy a tartalomkészítők is elkezdjenek tömegesen gyúrni, hogy ütőképes tartalmat tudjanak előállítani ebben a formátumban is. A felhasználók többsége ugyanis letöltés nélkül. az oldalba beépített ki ablakban, vagy mobilon nézi a megosztott anyagokat.

Forrás: http://www.mediapiac.com/blogzona/mediablog/LinkedIn-SlideShare/7718/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése