Pages

2013. január 5., szombat

Wikipédia


Wikipédia

Biztosan mindenkinek volt már olyan, hogy egy bizonyos anyagot keresett egy dolgozathoz, vagy csak valaminek utána akart nézni. A Wikipédia erre nyújt nekünk segítséget. Rengeteg történelemmel, irodalommal és más témakörrel kapcsolatos információt rejt számunkra ez az oldal. A Wikipédiát más néven úgy is mondhatjuk, hogy webes világenciklopédia. Szerkesztését önkéntesen végzik, azaz bárki, aki hasznos információt akar közölni a nagyvilággal. A szerkesztők száma mára már elérte a 24 millió embert. Ez a nagy enciklopédia a keresett anyagot 270 nyelvre képes lefordítani, így a világ bármely pontjáról mindenki használni tudja ezt az oldalt. 2010-ben megválasztották a 3. leginkább pótolhatatlan oldalnak. És ezt a kitüntetést meg is érdemelte. Ha valamilyen anyagot szeretnénk gyűjteni az emberek többsége a Wikipédiát hívja segítségül. Tapasztalataim szerint ezt az oldalt legfőképp a diákok használják, persze nagyon nagy számmal felnőttek is felkeresik. A Wikipedia előzményeivel kapcsolatban a következőket említhetjük: az emberi tudás minél nagyobb részének egy helyre gyűjtését célzó projekteket.
Története:
A Nupedia a Wikipedia közvetlen elődje. Célja ugyanaz volt: egy ingyenesen használható on-line enciklopédia. Csak a megvalósítás módjában különbözött: fizetett profikkal íratták a szócikkeket. A Nupediában fennállásának 4 éve során 24 lektorált cikk született, 74 cikk volt még szerkesztés alatt.
A Wikipedia 2001. január 15-én indult el a wikipedia.com domain alatt, azóta január 15-e a „Wikipedia nap”. 2002-ben Jimmy Wales bejelentette, hogy a Wikipedian nem lesznek hirdetések, ekkor változtatták meg az URL-t wikipedia.org-ra. Az angol nyelvű wikipediába 2003. januárjában írták a 100 000. cikket, 2005. márciusában az 500 000. cikket, 2006. március 1-jén pedig az 1 000 000. cikket. Az emelkedés exponenciális. A látogatottság is folyamatos növekedést mutat.
2005. novemberében John Seigenthaler a USA Today újság szerkesztői cikkében kritizálta a Wikipediát a róla írott, hamis adatokat tartalmazó életrajz miatt. Ennek hatására a Wikipedia látogatottsága 2 hónap alatt megduplázódott.
2005. decemberében a Nature magazin közölt egy cikket, melyben összehasonlította a Wikipedia és az Encyclopedia Britannica 42 tudományos szócikkét. A tanulmány szerint A Britannicában 123, míg a Wikipediában 162 hibát találtak. Bár később a Britannica szerkesztői tiltakoztak, mondván a tanulmány pontatlan.
A Wikipedia leányprojektjei:
·         Wiktionary: soknyelvű szótár
·         Wikinews: hírek
·         Wikiquote: idézetek
·         Wikibooks: könyvek, leírások
·         Wikispecies: fajtár
·         Wikisource: könyvtár
·         Wikiversity: tananyagok
·         Wikimedia Commons: médiaanyagok
·         Meta-Wiki: Wikimedia projekt koordináci

Felhasznált irodalom:
Füzessi Károly: Wiki rendszerek. Elérhetőség: [http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/8-networkstudies/77-wiki-rendszerek]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése