Pages

2013. január 22., kedd

Wordle


Pedagógiai eszközként is használatos a szavak kiemelésére. Segítve a memorizálást, a szótanulást. Nem utolsó szempontként az unalmas szómagolást kívánják az eszközzel megszüntetni, a folyamatot izgalmasabbá tenni.


Amire ügyeljünk a Wordle használata esetén.:


-Kis és a nagybetűket megkülönbözteti. 


-A Wordle jellemzője, hogy felismeri a vizsgált szöveg nyelvét. Ez egy nagyon hasznos tulajdonság. Ez a segítség akkor a legszembetűnőbb, ha például kétnyelvű szöveget akarunk elemezni. A Wordle hátránya, hogy egyszerre csak egy nyelvet tud kiszűrni.




Szófelhő-vászonkép:

A szófelhőket leginkább a weboldalakon használt kulcsszavak vagy kereső-kifejezések szemléletes megjelenítésére használják, de ha jobban belegondolunk, elég sok mindent kifejezhetünk velük. Egy szófelhőn megjeleníthetjük saját értékrendünket, vagy akár a cégfilozófiánkat, esetleg cégünk legfontosabb termékeink nevét, de visszamehetünk a “gyökerekhez” is, és weboldalunk tartalmából generálhatunk ilyen képet. Legegyszerűbben valamilyen netes alkalmazással tudunk szófelhőt generálni. Én a "http://www.wordle.net/" oldalt ajánlom, mert ebben az alkalmazásban nyomtatási funkció is van, amire szükségünk lesz, hogy a képünket jó minőségben elmenthessük. (Amúgy csak egy kisebb méretű kép menthető el a szófelhőről, ami nem igazán alkalmas nagyméretű nyomtatáshoz.)

Tippek a Wordle-hez:

- Nem minden betűtípus magyar ékezetes! Amelyik betűtípus neve kövérrel kiemelt, azt probléma nélkül használhatjuk a szövegünkhöz. Azért vigyázunk, nehogy valahol elkallódjon egy ékezetes karakter.

- A túl kevés és a túl sok kulcsszó is kevésbé esztétikus szófelhőt eredményez. Érdemes egy külön szövegszerkesztő programban összeállítani a szöveget, majd ezt bemásolni a vágólapon keresztül a Wordle szerkesztőjébe.

- Trükközhetünk a szavak számával: Ha valamit ki szeretnénk emelni, azt ismételjük többször!


- Sok múlik a színek harmóniáján. A "http://colorschemedesigner.com/" oldalon tudunk színsémákat, ötleteket szerezni.



Felhasznált irodalom:

"http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.hu/2010/09/wordle-logonk-tortenete.html"











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése