Pages

2013. január 24., csütörtök

YouTube

 
A YouTube egy olyan weboldal, ahol a felhasználók videókat tölthetnek fel és nézhetnek meg. 2005-ben alapította három korábbi PayPal-alkalmazott. 2006. novemberében felvásárolta a céget a Google, Inc. 1,65 milliárd dollárért és az óta is annak a leányvállalataként működik.
A felöltött videók között egyaránt találatunk film- és tévérészleteket, zenei videókat és házi készítésű videó felvételeket is. Az oldal ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 órányi videót töltöttek fel a felhasználók, így sokkal nehezebbé vált ezen felvételek feltöltésének elkerülése.
Kezdetben a feltölthető videók hossza nem volt korlátozott. Mivel azonban a hosszabb videók többségében illegálisan megosztott jogvédett tartalmak voltak, 10 perces időlimitet állapítottak meg, majd 2010 nyarán - a jogvédett tartalmak kiszűrését végző algoritmusok fejlődésese hivatkozva – ezt megemelték 15 percre, 2010 decemberében pedig eltörölték az időkorlát azon felhasználók számára, akik nem követtek el korábban szerzőijog-sértést, és más téren sem sértették meg az oldal szabályzatát. Ezen kívül már nem feltétlenül törlik az illegális forrásból származó jogvédett anyagokat, hanem csupán regisztrálják ezeket, hogy a melléjük társított hirdetések bevételéből részesedhessenek a tulajdonosok.
Egyéb funkciói:
               *gyorslista  
*értékelés (csak felhasználóknak) 
* listák készítése (csak felhasználóknak)
*kifogásolás (csak felhasználóknak)
*időzített lejátszás

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése