Pages

2012. december 26., szerda

Hálózatalapú tanulás


Az internet egyre több helyen jelen van az emberek életében. Az internetet nem csak ismerkedésre, kapcsolattartásra, játékra vagy szórakoztatásra használható, tanulni is lehet a segítségével.

Az interneten történő tanulást/tanítást hívjuk hálózatalapú tanulásnak. Ennek lehetnek előnyei és hátrányai is. Előnyös lehet, mert a tanulók a saját tudásukat bővíthetik, úgy, hogy nem kell társaik tanulási sebességét tartaniuk. Ha nem egy tanártól hallják a tananyagot, valószínűleg könnyebben megtanulják, mivel nem gondolják úgy, hogy ez kötelességük lenne.  Saját felfedezésükként, élményként, fogják fel az új információkat, és így egyszerűbben megjegyzik azokat. A diákok egyedül tudnak tanulni, így a tanárok nem tudják teljesen irányítani az óra menetét. A diákok találhatnak olyan információt is, amit a tanár, tankönyvből tanítva, nem biztos, hogy megemlített volna, de így a tanulók ezt a tudást is megszerzik. Nem biztos, hogy előnyös mert, a diákok nem biztos, hogy csak a tanóra anyagának elsajátításával foglalkoznak, ezért nehéz dolguk van a tanároknak.
         A hálózat alapú tanulás megfelelő irányítással, a különböző oldalak tiltásával hatékonyabb lehet, mint a szóban tankönyv segítségével történő tanítás. A tanulást/tanítást megkönnyítheti egy közös blog létrehozása az interneten, amit a tanár irányításával a tanulók szerkesztenek. A bolgra fel lehet tölteni a diákok munkáit és a tanuláshoz szükséges információkat, segédanyagokat esetleg feladatokat. A blog mellett érdemes egy közösségi oldalon olyan csoportot létrehozni, melyben a diákok és a tanár tud a tananyaggal kapcsolatban, nem olyan kötötten, mint egy tanórán, beszélgetni. A diákok esetleg segítséget is kérhetnek a tanártól, ha bizonytalanok valamiben. A diákok ezeknek a dolgoknak a használatával évek múlva meg tudják keresni a régi dolgozataikat/feladataikat és felhasználhatják őket újra.
         Hálózatalapú tanulást nem csak az iskolákban használhatják. Otthon egyedül a gyerekek és a felnőttek is tudnak ilyen módon tanulni. Ha megfelelően ki tudják szűrni az emberek a fontos és valós információkat ez egy jó módszer lehet a tanulásra. A blogok, amiket az iskolában létrehoznak, bárki megtekintheti. Ezekről is lehet információt gyűjteni.
         A hálózatalapú tanulás még nem terjedt el annyira, de lehetséges, hogy a jövőben már így fognak tanulni az emberek.
Bonevácz Bianka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése