Pages

2012. december 26., szerda

Mit tekintesz biztonságosnak az interneten? Szükséges-e hogy biztosítsuk magunkat a neten vagy sem? Mitől lesz az internet számodra veszélytelen?


Napjainkban az internetet már a kisiskolások is gyakran használják, ezért a szülőknek és a tanároknak már korán el kell kezdeni a gyerekek tanítását a biztonságos internethasználatra.

         Az internet biztonságos használata nem csak számunkra, számítógépeink számára is fontos. Számítógépeinket több dologgal is védhetjük. Az egyik ilyen eszköz a tűzfal, ami a legtöbb olyan dologtól, ami árthat a gépeinknek megvédi őket. Plusz védelmet nyújtanak a különböző vírusirtók is. Ezeket a programokat érdemes gyakran frissíteni, mivel szinte naponta jelennek meg az új vírusok.
De mi hogyan védhetjük meg magunkat az internet káros hatásaitól? Védekezhetünk ellenük, de nem fogjuk tudni magunkat teljesen megvédeni tőlük. Az interneten sok reklámmal találkozhatunk. A reklámok ellen védekezhetünk, de azok a programok melyekkel ezt megtehetjük, nehezíthetik az internethasználatot.
Az interneten lehetnek káros, a gyerekeket zavaró dolog is. Ezeknek az anyagoknak a kikerülésében a szülők és a tanárok segíthetnek. Ha a gyermek mégis lát/hall/olvas őt zaklató dolgot nem szabad őt kinevetni, meg kell hallgatni és segíteni kell neki. Nem csak gyereket érhet kellemetlenség internetezés közben. A felnőtt embereket is felzaklathatnak hírek, amelyeket interneten olvastak, pl.: egy ismerős halála, egy baleset híre stb. Nekik is segítséget kéne kérniük egy jó baráttól vagy egy olyan embertől, aki ilyen esetekkel foglalkozik.
Nem csak lelki traumák érhetik az embert az interneten. A pénztárcákra is oda kell figyelni. Ha fizetős oldalak szolgáltatásait veszik igénybe az emberek, gyanakvónak kell lenniük. Lehetséges, hogy a szolgáltatást nem teljesítik, de a pénzt követelik. A bankkártya adataikat, ha nem muszáj, ne adják meg. Ha nincs más lehetőség és meg kell adni ezeket az adatokat, ellenőrizzék, hogy valóban meg fogják kapni, amiért fizettek.
Az internetet nem csak információszerzésre lehet használni. Lehet ismerkedni is interneten keresztül. Közösségi oldalakon való regisztrálás során a lehető legkevesebb személyes adatot szabad megadni. Csak olyan embereket szabad ismerősnek tekinteni, akit személyesen ismernek. Idegen emberekkel személyes találkozót veszélyes létesíteni. Személyes adatot nem szabad semelyik közösségi oldalon/idegen embernek/regisztrációhoz megadni, mert visszaélhetnek az adatainkkal.
 Felnőtteket és gyerekeket egyaránt érintő dolog az internetes játékok használata. Ha játszunk több dologra is oda kell figyelni az egyik ilyen a regisztráció, gyakran kérik a játékost erre, és ha le szeretnék tölteni a játékot, és a regisztrációnál megadták a telefon- vagy bankkártya számukat észrevétlenül levehetik róla a pénzt.
Az interneten nem sok oldal tekinthető biztonságosnak. Azokat az oldalakat, melyeken nem kérnek regisztrációt, telefon vagy bankkártya számot az emberek számára biztonságosnak lehet nevezni. Számítógépünket vírusirtóval és tűzfallal védhetjük, de ha ezek veszélyt jeleznek, az oldalt azonnal el kell hagyni.
A jelszó védelme nagyon fontos, mivel ha más is be tud lépni a nevükben a közösségi oldalak valamelyikére, vagy az e-mail címüket tudja használni, könnyen megszerezheti a személyes adataikat.
Összességében az internethasználat veszélyes, de ha odafigyelünk, a legtöbb dolog ellen védekezhetünk. 
Bonevácz Bianka 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése