Pages

2013. január 6., vasárnap

Z-generáció jellemzői


A Z generáció az 1995 és a 2009 között születetteket foglalja magában. Ez a generáció körülbelül 5-10 év múlva kezd el dolgozni.

A Z generáció az első, amelyik már természetesnek veszi a számítógépeket, okos telefonokat, az internet használatot stb.; ezért őket más néven „dotcom” generációnak is nevezik.
         A generációra jellemző, hogy a legtöbb közösségi oldalon regisztrálva vannak, és itt szervezik meg mindennapjaikat. A közösségi oldalakat telefonjaikról bármikor elérhetik, és így már társaságban is ezeken keresztül beszélgetnek, azokkal az emberekkel, akik nincsenek a közelben. A programok megszervezése mellett minden érzésüket, hogy mi történt velük, hogy mi tetszik nekik, vagy mi nem, hogy mi mit váltott ki belőlük, röviden minden érzésüket itt osztják meg az egész világgal. Nem csak azokkal az emberekkel osztják meg ezeket a dolgokat, akikkel internet nélkül ezt megtennék, és így olyanok is megtudják ezeket, akik visszaélhetnek ezekkel az információkkal. Nem csak visszaélhetnek ezekkel, de akár zaklathatják is őket, mivel ők maguk árulják el, mi az, ami zavarja őket.
         Nem csak iskolán kívül használják az internetet.  Az információszerzést ez megkönnyíti, de a lényeget kiszűrni az így megtalált információk közül a megfelelőket nem mindig könnyű kiszűrni. Az oktatásnak is fejlődnie kell, mivel az új generáció számára nem teljesen megfelelőek a régi módszerek. A tanulók egyre több internettel, számítógéppel kapcsolatos, vagy azokon elvégezhető feladatokat igényelnek. Az iskolán kívül is egyre több olyan játékkal találkozhatnak, amik különböző elektronikus eszközökhöz csatlakoztatnak (tv, számítógép), ezek váltották fel a valódi, kézzel fogható játékokat és így a gyerekek egy virtuális világban töltik el napjaik egy részét.
         Amikor ez a generáció eléri azt a kort, amikor munkába állnak nem fogják teljes mértékben az előző generáció munkához való viszonyát követni. Valószínűleg nem akarják elfogadni a munkával járó feszültséget, és ha ez éri őket inkább új munkát keresnek majd. Nem minden munkát fognak elvállalni, ha van rá lehetőségük, inkább olyan munkát választanak, amit szeretnek csinálni. Nem csak azt fogják figyelembe venni, hogy szeretik-e a munkát, hanem azt is, hogy menyire nyugodt a munkahely, ezért a munkáltatóknak arra is figyelniük kell, hogy milyen a munkahely légköre. A munkához is több elektronikai eszközt fognak, használni, így elengedhetetlen lesz a számítógépek, és az internet használata a legtöbb munkahelyen.
         Ebbe a generációba elég kevesen tartoznak, tehát a munkahelyek közül majd válogathatnak, de mivel kevesebben vannak az őket megelőző generációktól, több lesz a nyugdíjas, mint a dolgozó, így valószínűleg a megélhetésük nehezebb lesz, mint az előző generációknak.
         Ez az első olyan generáció, akiknek az internet, a számítógép természetes, és ez sok változást fog okozni a munkahelyeken, és már sok változást okozott a legtöbb iskolákban. A Z generációnak nem lesz nehéz munkát találni, de ez negatív is lehet, mert ha több lesz a nyugdíjas, mint a dolgozó, több pénzt kell a nyugdíjasok megélhetésére fordítani és így a dolgozok több munkáért kevesebb pénzt fognak kapni. 
Bonevácz Bianka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése