Pages

2013. január 5., szombat


Illegális szoftverhasználat

Manapság sokkal egyszerűbb letölteni egy filmet vagy akár egy programot kényelmesen az otthonunkból minthogy drága pénzért megvegyük. Az emberek a szabályokat figyelmen kívül hagyva töltögetnek le illegálisan különböző programokat nem gondolva a következményekre.

Magyarországon továbbra is magas az illegális szoftverek aránya, a teljes lakosság 26 százaléka töltene le nem jogtiszta forrásból filmet, zenei tartalmat vagy szoftvert az internetről. A fiatalok 40 százaléka nem zárkóznak el az illegális tartalom letöltéstől. Elterjedté várt az is, hogy az operációs rendszereket sem vesszük meg, hanem egy CD-ről másoljuk gépről gépre. Ezekben sem bízhatunk meg mivel számos vírus telepítünk a gépünkre a tudtunk nélkül. A felmérések szerint az emberek 55% tisztában van az illegális szoftver használat veszélyeinek mégsem zavarja őket a következménye.

Illegális szoftverhasználat az Interneten:

Ez akkor fordul elő, amikor a szoftvert az Internetről töltik le. Az Internetes vásárlásra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos vásárlásra. Az internetes illegális szoftverhasználat formái:
  • olyan web oldalon kalózkodni, ahonnan a feltöltött programok ingyen, vagy más programokért cserébe letölthetők
  • aukciós website, ahol hamisított, feltört szoftvereket ajánlanak
  • helyi hálózaton (LAN) keresztül történő szoftvermásolás

Szoftverhamisítás:

Ez a fajta kalózkodás a jogvédett szoftver illegális sokszorosítása és forgalmazása. A szoftvercsomagban általában hamisított CD másolatok, kézikönyv, licencszerződés, regisztrációs kártya találhatók.
Magyarországon is működik az úgynevezett „szoftverrendőrség” néven elterjedt BSA.

A jogilag tiszta szoftver előnyei:

·         A gyártók a programra garanciát vállalnak.
·         Ha regisztráljuk a szoftvert, annak továbbfejlesztett változatához az új ár töredékért juthatunk hozzá.
·         Az eredeti programhoz teljes dokumentáció jár.
·         A vírusmentességet a gyártó garantálja.
·         Nem kell tartanunk a “szoftver-rendőrség (BSA)” ellenőrzésétől.
·         Támogathatjuk a gyártó céget
·         Erkölcsileg is tiszták maradunk, nem lopunk



Szoftverek csoportosítása a felhasználói jog szempontjából:

Kereskedelmi szoftverek: kereskedelmi céllal készültek, azaz mindig pénzbe kerülnek és meghatározott feltételekkel alkalmazhatók. Általában társul hozzá valamilyen dokumentáció is, amiben részletesen elmondják a használatát a programnak. A kereskedelemben értékesített programok előnye, hogy a vevő a boltban meg is nézheti, az eladó pedig azonnal a pénzhez jut.
SHAREWARE szoftverek: szabadon terjeszthetők, kipróbálhatók, de a szoftverrel együtt járó szerződés szerint a próbaidő letelte után már fizetni kell. Ha a felhasználó nem fizet a próbaidő lejárta után a szoftver használata jogtalannak minősül. A shareware verzió gyakran nem teljes, tudatosan le van butítva, de bemutatja a program előnyös oldalait. A regisztráció után küldik el a teljes verziót.
FREEWARE szoftverek: Szabadon felhasználható és terjeszthető szoftverek, ha
elismerjük a gyártó céget, mint a szoftver egyedüli létrehozóját. Nem szabad visszafejteni a forráskódot. Ez azt jelenti, hogy a programot nem adhatjuk tovább, mint saját termékünket és azt nem változtathatjuk meg. Azaz a szerzői jogok ezen szoftverekre is érvényesek.
Trial: általában kipróbálásra adják ki. Hasonlóak a shareware programokhoz, de fontos eltérés az, hogy nem terjeszthetőek szabadon.
Demo szoftverek: bemutatóprogramok, azaz olyan szoftverek, amelyek egy program bemutatására, megismertetésére szolgál, de annak szolgáltatásait, teljes mértékben nem veszi át.
Public domain: olyan program, amelyet a programozó ajánl fel tetszőleges
felhasználásra. Gyakran letölthető forráskód is, amellyel szerkeszthető, módosítható.
Szabad szoftverek: ingyenes, szabadon használható és terjeszthető szoftverek, a forráskód megismerhető, ezáltal módosítható.





    Felhasznált irodalom:

1)      hvg.hu: Megdöbbentő eredmények az illegális szoftverhasználatról. Elérhetőség: [http://www.hvg.hu/Tudomany/20111117_illegalis_szoftver]
2)      Szoftver szerzői jogi védelem - Illegális szoftverhasználat. Elérhetőség: [http://www.graphisoft.hu/ceginfo/cegismerteto/szoftver_szerzoi_jogi_vedelme/szerzjog.html]
3)      Szoftverek használatának jogi szabályozása. Elérhetőség: [http://www.erettsegi24.hu/informatika/szoftverek-hasznalatanak-jogi-szabalyozasa/]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése