Pages

2013. január 20., vasárnap

Blogok használata és jelentőségük


Blogok használata és jelentőségük
blog egy olyan weboldal, mely  bejegyzések sorozatából áll,függetlenül attól hogy formája elérhető és nyilvános -e. A bejegyzések leggyakrabban fordított időrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhető. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log”  szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a ma ismert blog vagy ha így tetszik "binarylog" alak. A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében.

Témája sokrétű is lehet: lehet egyszerűen egy interneten közzétett egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is. Ennek megfelelően a szerzők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed. Sok blog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását  néhány bejegyzéshez, ami közösségek kialakulásához vezethet.
A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb szöveges bejegyzésekből áll.
A blogoknál sokan hírcsatornákat használnak, amelyek speciális webcímek, és az olvasók számára a hírolvasó programokon keresztül lehetővé teszik a kedvenc blogjaik, híroldalaiknak egy helyen való olvasását, és az új bejegyzésekről való értesülést. Aki blogot szeretne indítani, választhat a rengeteg szolgáltató által kínált ingyenes vagy fizetős megoldások közül, de saját maga is működtethet blogmotort, amiből több  ingyenes megoldás is létezik.
 „A weblogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel. Egy weblog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van. Bajtársiasság és együttműködés van a weblogokat vezető emberek között. Minden fajta struktúragráfgyűrű stb. szerint mutatnak egymásra” – idéztem Dave Winertől, az egyik legkorábbi, máig író bloggertől.
A rövidebb verziót –a „blog” szót-Peter Merholz találta ki  1999 áprilisában vagy májusában a weblog „we blog” alakra bontásával. A működtetése 1999-ben terjedt el. Evan Williams és Meg Hourihan Pyra Labs nevű cég megjelenítette a Bloggert mely 2003-ban a Google keze alá került. 
 A blogolás kényelmessé és elterjedté válásában fontos szerepet játszott Dave Winer. Winer úttörője volt az RSS formátumnak, jelen volt az XML-RPC protokoll és a távoli publikálást lehetővé tevő MetaweblogAPI kidolgozásánál. Nevéhez köthető az egyik első feed olvasó létrehozása is.
Az egyik aktuális vita témája az újságírók és a bloggerek körében, hogy a weblogolás mit jelent a hírek megjelenése és a tudósítás szempontjából. Ez a szellemi tulajdonról és a tömegmédia társadalmi szerepéről szóló kérdésekhez vezet. Sok bloggernek nagy tervei vannak, és a blogolást Azonban az intézmények a blogolást a „szűrő megkerülésének” tekintik, és közvetlen üzeneteket juttatnak el a nyilvánossághoz.


Felhasznált irodalom:http://hu.wikipedia.org/wiki/Blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése