Pages

2013. január 21., hétfő


YouTube

A YouTube egy olyan weblap, ahol a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. Az egyik legismertebb videó megosztó portál . Alapítói 2005 februárjában regisztrálták a YouTube.com domaint és kezdték meg a munkát. A munka 2005. április 23-án érte el a célját, amikor feltöltötték a legelső videót. Még ugyanezen év májusában megkezdte a működést a YouTube béta verziója. A portál sikere már az első évben megmutatkozott: 2005-ös év végére naponta 8 millió videót néztek meg a látogatók.

2006. júliusban ez a szám 100 millióra növekedett, és a felhasználók 65000 videót töltöttek fel egy nap alatt. A nagy fejlődésre más vállalatok is felfigyeltek. Ennek köszönhető, hogy a Google 1,65 milliárd dollárt sem sajnálva felvásárolta a YouTube-ot.

2007-ben megjelent a YouTube mobilra, valamint már nem csak az USA-ból hanem másik 8 országból is elérhetővé vált az oldal.

2007 októberében az angol királynő saját YouTube csatornát indított.

A fejlődés töretlenségét bizonyítja, hogy 2008. májusra, a működés megkezdése után 3 évvel már minden percben 13 órányi video anyagot játszottak le a YouTube felhasználói. A 2008-as év végén vezették be a 720p HD szolgáltatást, amivel nagyfelbontású videó anyagok is elérhetővé váltak.

2009-ben saját csatornát indított többek között az USA Kongresszus és az elnök, valamint a Vatikán. 2009-ben a felhasználók élőben láthatók a YouTube-on keresztül a nagysikerű U2 zenekar koncertjét. Még ebben az évben sikerült átlépni a napi egymilliárd video megjelenítést. 2009 decemberében jelentek meg az első 1080p full-HD videók a YouTube rendszerében.

2010-re a látogatók által megnézett videók száma napi szinten meghaladta a 2 milliárdot, valamint percenként 24 órányi új videó anyag került a YouTube rendszerébe.

YouTube érdekes tények:

A YouTube-ra feltöltött első video mindössze 19 másodperc hosszú volt.

Ezt a videót 1,96 milliószor nézték meg.

A YouTube történetének legnépszerűbb videója Lady Gaga - Bad Romance című száma, amit 340 milliószor játszottak le.

2006. októberben a Google 1,65 milliárd dollárt költött arra, hogy felvásárolja a YouTube-ot.

 

 

A Google automatikus beszédfelismerője 51 különböző nyelvre képes lefordítani a YouTube videokat.

22 különböző orszgában honosított 24 különböző nyelven.

Naponta több mint 2 milliárd videót néznek meg a látogatók. Ez az érték majdnem a kétszer annyi, mint az USA 3 legnagyobb műsorszóró hálózatának főműsor idős nézettsége együttvéve.

Minden percben 24 órányi videó anyagot töltenek fel a felhasználók.

 

Felhasznált irodalom: http://hu.wikipedia.org/wiki/YouTube

 

Készítette: Balogh Ibolya

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése