Pages

2012. december 19., szerda

Közösségi oldalak veszélyei


Közösségi oldalak veszélyei

A Közösségi oldalak nagyon népszerűek. Főleg a fiatalok körében egyszerre több közösségi oldalakon is fent vannak mint például a facebook,twitter. Én először a myvippet ismertem, majd azt fel váltotta az iwiw, de amióta betört a facebook a köztudatba „mindenki” azt használja. A közösségi oldalaknak számos előnyei és veszélyei is vannak én most a veszélyeit szeretném bemutatni.

Ha fiatalabb vagy idősebb gyermekek túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon a depresszió tipikus jelei mutatkoznak ki rajtuk. Megváltoznak az alvási és étkezési szokásaik, egy társaságban vannak akkor is telefonon fent vannak. Hangulatuk ingadozni kezd,nem mennek sehova teljesen elszigetelőznek a „külvilágtól”. Szerintem mindenki környezetében van egy olyan ember aki mindig fent van például a facebookon. Még akkor is ha társaságba van, így a személyes kommunikációt megnehezíti, mert nem arra figyel akivel beszél, hanem a telefonján lóg. A közösségi oldalakon fel tudják törni a jelszavainkat és bármit csinálhatnak a mi nevünkben például sértőüzeneteket írnak másoknak, vagy kiírnak valami „cikit”. Nagyon sokan hiányosan kezelik az adatvédelmi beállításokat. Nem csak az ismerőseik látják, adataikat hanem az idegenek is. Mint például hogy ki írják hogy elmentek nyaralni és addig be is törhetnek hozzájuk.   
Vissza élhetne az adatainkkal és képeinkkel. A közösségi oldalakon nagyon jellemző az egymást piszkálás bántás, az agresszió. Idén olvastam arról, hogy az internetes szekálások miatt öngyilkos lett egy 15 éves lány.   A lányt egy idősebb férfi szedte rá, közösségi oldalon hogy mutassa meg a mellét. Amanda Todd azután ölte meg magát, hogy szeptember elején egy, a YouTube-ra feltöltött videóban mesélte el, hogyan szekálták, zaklatták és alázták az interneten keresztül, valamint iskolájában.
Óvatosnak kell lenni hogy milyen információkat osztunk meg a közösségi oldalakon. Egy 14 éves lány tudta nélkül vált prostituáltá, ellopták a fehérneműs képeit.
Tehát véleményem szerint figyelnünk kell kinek adjuk ki adatainkat vigyázni kell hogy kikkel barátkozunk online mikor és mit posztolunk ki. A veszélyek mellett azért nagyon szórakoztató is tud lenni.
A legnépszerűbb közösségi oldalak:  


Halász Roland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése