Pages

2012. december 29., szombat

Hogyan szerzel ismerősöket, hogyan tartod a kapcsolatot másokkal a neten? Bejelölsz, felveszel, csevegsz, megböksz, hozzászólsz, lájkolsz? És mindez milyen kihatással van az emberi kapcsolatokra?




Napjainkban már az ismerkedés egy kattintás alatt megvalósulhat. Ennek a megvalósításához különféle közösségi oldalak adnak segítséget, mint például a Twitter, vagy a Facebook. Ma már úgy is mennek ezek a dolgok, hogy csak beírom a keresőbe az illető nevét, bejelölöm, akár megbököm, és, ha szimpatikus, akkor esetleg lájkolom a dolgait, képeit, esetleg még hozzá is szólok. De sajnos vannak olyan emberek is, akik esetleg visszaélnek adatainkkal, képeinkkel. Ezért nem szabad magunkról lényeges információt megosztani, mert, ha véletlen megosztanánk, az különböző következményekkel is járhatna. Biztosan mindenki hallott már a bizonyos ’Facebook feltörő’ programokról, és a Hackerekről. Ezek igen veszélyes dolgok, hiszen feltörik, kiirkálnak a nevünkben, legyen az bármilyen dolog, bármilyen más ismerős képeihez való hozzászólás, vagy bármi! Szóval ne érezzük magunkat biztonságban az ilyen közösségi oldalakon!
 

Ismerőseinkkel nap, mint nap tudunk kapcsolatot tartani, hiszen pillanatok alatt üzenetet küldhetünk neki, különböző közösségi oldalakról. Így tudjuk a kapcsolatot tartani a „netes” barátainkkal, viszont a függőség miatt, amikor már állandóan a telefont bújjuk, vagy a számítógép monitorját, olyankor néhány ember biztosan elgondolkodik magában, és kissé elhanyagolva érezheti magát. Mondok egy példát: „Téli szünet van, és a barátnőd átjön hozzád kicsit beszélgetni. Ő csak mondja a magáét, de te meg rá sem hederítesz, mert 5-en, 6-an írtak éppen, és szükséges nekik válaszolni, hiszen sértődés lehet a vége, ha nem azonnal válaszolunk. A barátnődnek kezd unalmas lenni a dolog, hogy ő beszél, és te meg ’ja, igen, értem’, és hasonló szavakkal reagálsz a mondandójára. Emiatt ő is megsértődhet, hiszen lehet, hogy pont tanácsra lett volna szüksége, vagy egyszerűen csak a barátnőjére.”
Gondoljunk csak bele, hogy emiatt érdemes-e elveszíteni egy barátot?! Jó persze, lehet, hogy az ilyen ma már ritkábban fordul elő, hiszen már nem is, muszáj átmenni egymáshoz, hogy beszélgetni tudjunk, mert egy kattintással kommunikációt kezdeményezhetünk. Sőt van egy olyan oldal, a Skype, amin akár láthatjuk egymást, ráadásul egymás hangját is hallhatjuk. Régebben még menő volt a Myvip, aztán jött az Iwiw, és végül a nagyon bevált Facebook, amin különböző korosztályú emberek is regisztráltak, és emberek millióit ragadta magával, és tette függővé. Tehát egy dolgot azért biztosan tehetünk, mégpedig azt, hogy felállítunk egy fontossági sorrendet, melyben nem az első helyen szerepelnek a közösségi oldalak. Persze ezen a listán szerepelnie kell, hiszen kapcsolatot kell tartani például a több km-re lakó barátunkkal/barátnőnkkel, esetleg rokonokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése