Pages

2012. december 19., szerda

Twitter


Twitter

2006 októberében jött létre San Franciscóban Obvious Corp.
Én személy szerint nem vagyok fent. Magyarországon nem olyan elterjedt. Leginkább külföldön használják. Sok ismert külföldi sztár használja mint például Rihanna aki ott jelentette be  hogy az utolsó három,teltházas koncertről videó is készül majd.
Lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak. Sms-ben (maximum 140 karakter hosszúságban).
Nem úgy működik mint a facbook vagy az iwiw.


2011.-ben még nem volt magyarul elérhet a twitter, Magyarosrszágon ezért népszerűbb a facebook.
Lényegében a twitter egy webes szolgáltatás ahol rövid szöveges üzeneteket lehet küldeni. A kiirásainkat azok láthanják akik követnek minket vagy akikiet mi követünk. A facebookkal ellentétben nem kötelező visszajelölni valakit hogy követni tudjon. Az idő vonalunkat azok láthatják csak akiket vissza igazolunk. Twitter lényegében olyan mint egy Sms, csak itt nem két ember között zajlik, egy személy a küldő, de sokan olvashatják.
Most szeretném bemütatni a twitter funkcióit, alkalmazásait.
Tweet: A tweet (ejtsd: “tvít”, magyar jelentése: “csiripelés”) egy bejegyzés, vagy üzenet a Twitteren, melynek hossza legfeljebb 140 karakter lehet.
Retweet : Egy eredetileg valaki más által bejegyzett tweet újbóli megosztása. Amennyiben retweeteljük (újracsiripeljük) valaki tweetjét, abban az esetben azok az emberek is látni fogják azt a bejegyzést, akik nem követik az adott illető
Reply : Válasz egy adott személynek. A reply onnan ismerhető fel, hogy egy kukac karakterrel és annak az illetőnek a twitter-azonosítójával kezdődik, akinek válaszolunk.
Favorite : Ez olyan, mint a böngészőben a kedvencek, vagy a könyvjelzők.
Timeline: Itt jelennek meg az általad követett felhasználók tweetjei, valamit az általad létrehozottak is. Fordított időrendi sorrendben látod őket, tehát mindig a legújabb van legfelül.
Hash tagek: Néhány tweetben lehet látni egy # jelet és utána egy szót (vagy akár több szót, de egybeírva). Az ilyen tweeteket úgy kell elképzelni, mint ha egy címkét ragasztottunk volna egy adott bejegyzéshez, ezek alapján pedig könnyedén visszakereshetők a twitteren létrejött, hasonló témájú bejegyzések.
Follow: Ha egy felhasználó adatlapján a felhasználóneve körül található gombra kattintasz, akkor attól kezdve követed őt a Twitteren. Ez azt jelenti, hogy láthatod az összes általa írt bejegyzést, az idővonalon.
Twitteren ne várd el senkitől, hogy csak azért kövessen Téged, mert Te is követed őt. Ez lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de ez itt teljesen természetes dolog és nem számít illetlenségnek. Ahogy az is teljesen természetes dolog, ha olyanokat követsz, akiket pl. nem is ismersz személyesen. A hazai Twitter közösség jelenleg kb. 80-90 ezer taggal büszkélkedhet, ami kevés, és sok is egyben. Sok, mert 1-2 éve ennek a felhasználó számnak csak a negyede, vagy annyi sem tweetelt. A hazai felmérésekből kiderült, hogy a twitterezés főleg a budapestiek körében népszerű, utánuk jönnek a nagyobb városok, mint pl. Szeged, Debrecen, Pécs és Miskolc. A Twitter hetente 500-700 új magyar felhasználót vonz. Szerintem egyre jobban e fog terjedni itthon is. Nagyon sok sztár van fent rajta, inkább az ő körükbe elterjedt.
Forrás: Csaba Blog.

Halász Roland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése